„Pazea, se-ntoarce Mos Craciun !”

Auzisem de scriitorul francez Pascal Bruckner, de „Paradoxul iubirii” – o carte pe care, insa, n-am citit-o, dar pe care, probabil, o voi citi pentru ca mi-a trezit interesul aceste insemnari:

” Iata doua forme supreme de liber­tate pe care le traim astazi în Occident, evidente la ora actuala, dar atât de greu de imaginat cândva. A fost nevoie de o întrea­ga revolutie a sentimentului, a perceptiei de sine, a relatiilor dintre parinti si copii pentru a putea ajunge aici. O revolutie începuta în secolul al XVIII-lea. Pe de alta parte, niste drepturi – câstigate greu – care au un pret atât de mare! Cum se poate împaca iubirea – a carei menire este sa tina oamenii împreuna – cu libertatea, care tinde sa îi separe? E o mare dilema, pe care o traim astazi, întretinuta de dorinta de a ne bucura în iubire atât de pasiune, cât si de indepen­denta. Cartea lui Pascal Bruckner descrie variatiile paradoxale la care este supusa iubirea în calatoria pe care o face între erotism si casatorie. Putem vorbi, se pare, de progres în ceea ce priveste conditia femeii, conditiile de munca sau conditiile de sanatate ale oamenilor. Dar nu si atunci când vorbim despre sentimente si pasiuni. Istoria nu a gasit solutie la suferinta din dragoste.”

Auzisem de acest autor, dar n-am crezut ca, citindu-l, voi face cunostinta cu o stare ciudata, un amestec de revolta si hohot de ras. Si, totul a inceput de la alegerea pe care a facut-o copila mea draga, duminica, de la biblioteca, alegerea unei carti semnate Pascal Bruckner : „Pazea, se-ntoarce Mos Craciun !”  A fost asa de incantata de cartea lui J.R.R. Tolkien – „Scrisori de la Mos Craciun”, incat e de inteles de ce a vrut sa mai citeasca despre mos … si, pentru ca, evident, se apropie Craciunul si pentru ca, bineinteles, duce cu ea nostalgia diminetilor cu multe daruri …

Aseara, am citit si am descoperit o carte ce a fost editata cu sprijinul Ministerului Francez al Afacerilor Externe si al Ambasadei Frantei in Romania, o carte care incepe asa :

„Într-o dimineata, Mos Craciun se trezi nespus de abatut. Tocmai întelesese ceva îngrozitor: copiii nu-l mai iubeau, nu mai asteptau cadouri de Craciun, iar de respectat, îl respectau si mai putin. Îl tratau ca pe un mosneag pisalog, ca pe o vedeta rasuflata. si daca ar fi fost vorba numai de copii! Toata lumea îl nesocotea: nu era invitat niciodata nici la Festivalul de la Cannes, nici la Oscarul de la Hollywood, nici la Marele Premiu de Formula 1. Doi bani nu dadeau pe el. Era prea de tot. Atunci, trecând de la amaraciune la mânie, lua o hotarâre radicala: va demisiona! Ati citit bine: va demisiona. O sa le arate el cine-i Mos Craciun. O sa-i scrie Secretarului General al Natiunilor Unite o scrisoare prin care o sa-i aduca la cunostinta ca n-o sa mai asigure serviciile de Craciun nici pe data de 24 decembrie care vine si nici în anii urmatori. O sa-si puna tolba-n cui. Adio, speta ingrata! Apoi, cu un gest furios, trânti usa casutei lui si lasa în plata Domnului speta umana.” ,

dar care uimeste cu :

Abia decolase cu cortegiul lui greoi de sanii si remorci- o adevarata satra de tigani-, cand fu inconjurat de un roi de aripioare fosnitoare si de chipuri rotunjoare. Ingerasii ! Il escortau ca de obicei, piuind si ciripind, cantand din trompete melodii Jingle Bells si Stille nacht. Dar, de data asta, Mos Craciun n-avea chef sa le suporte ganguritul. – Ia, valea, sleahta de putisoare zburatoare! Lasati-ma in pace!” 

sau

„- Foarte bine. Prin urmare, trebuie sa va lumineze creierele alea incetosate. Repet:am vazut o femeie care m-a tulburat nespus. V-ati prins?

– Nu, deloc.

– Asta inseamna, tantalai prosti ca noaptea ce sunteti, ca, satul de cinci secole de abstinenta afectiva, mi-ar placea sa tin in brate o Babuta Craciunita, de indata ce ma intorc acasa. Dragaleli, giugiuleli, liru-liru, alea-alea … Merit din plin, credeti-ma.

– Ce?

– M-ati inteles perfect: este opt dimieata, ora locala; o vreau la zece seara, ora europeana. Sa n-aiba mai putin de 20 de ani, dar nici mai mult de 24. Bruna, blonda, neagra, alba, nu conteaza, vreau sa-mi primesc si eu darul de Craciun.

– Dar, Maiestatea Voastra cu Pompon …

– Nici un dar si dati-i bice! Va sculati din morti, va miscati hoitul si bagati mare!”

Pascal Bruckner desfiinteaza, cu umor, legenda celui care conduce renii … mai degraba un umor pentru oameni mari si nicidecum un umor pentru copii.  Si, totusi, cartea se afla pe rafturile de la”Sectia copii”. Si, totusi, de ce foloseste un astfel de limbaj intr-o carte pentru copii? Nu pot sa-nteleg. Daca este careva care a inteles, sa-mi dea de stire …

Reclame

Despre indiferent

I am "indiferent", but not indifferent ...
Acest articol a fost publicat în Insemnari. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la „Pazea, se-ntoarce Mos Craciun !”

  1. Pingback: concluzia perfecta, dupa 2 pahare de vin … « Indiferent

  2. Maxima zice:

    Happy New Year dear friend. I hope 2015 will be special for you.With love Maxima

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s